Valaistuksen suunnittelu luo tunnelmaa pimeyteen

Valaistuksen suunnittelu unohtuu monilta suomalaisilta, jopa innokkaimmilta remonttireiskoilta ja sistustajasusannoilta. Todellisuudessa suomalaisten kaikista maailman ihmisistä pitäisi kiinnittää erityistä huomiota valaistukseen. Elämme kuitenkin puolet vuodesta miltei sietämättömässä pimeydessä.

Onko siellä ruudun takana muitakin joista talven alku ja jatkuva pimeys tuntuu ankealta? Lueskelin tässä pari päivää sitten valaistussuunnittelusta ja innostuin siitä kovasti. Päätinkin kirjoitella aiheesta hieman myös tänne blogin puolelle teidän lukijoiden iloksi. Lue tästä, millä tapaa hyvin tehty valaistuksen suunnittelu luo tunnelmaa.

valaistuksen-suunnittelu

Led-valot luomassa tunnelmaa

Led-valaisimet ovat tee-se-itse -valaistussuunnittelijan unelma. Niiden avulla on mahdollista saada aikaan monenlaisia tunnelmia:

  • Keittiön työtasojen epäsuora valaiseminen led-sarjoilla luo ainutlaatuisen, varjoisan tunnelman keittiöön samalla, kun työtasot on valaistu riittävän kirkkaasti ilman häikäisyä.
  • Led-valojen kirkkautta on mahdollista säätää. Tämä tarkoittaa, että yhdellä ja samalla valaisimella voidaan saada aikaan päivällä kirkas, raikas täysspektrinen valo, joka vastaa päivänvaloa, ja yöaikaan pehmeä iltahämärän valo.
  • Led-valaisimien väriä on mahdollista muuttaa. Kaukosäätimen painalluksella huone saa lämpimän punervan takkavalkean värin tai vaikkapa sinisen teknoluolan sävyn,

Persoonallisuutta valaistuksen suunnittelusta

Valaistuksen suunnittelu voi olla kekseliästä ja rohkeaa. Liian usein suomalaiset jättävät hyödyntämättä kaikki luovat mahdollisuudet, joita valoon liittyy.

Erilaisilla valaistusratkaisuilla voidaan korostaa sisustuselementtejä yllättävillä tavoilla. Onko kodissasi jokin tietty esine, jonka voisi värjätä kohdevalolla tai muuten nostaa esiin kirkkaammalla spotilla? Entä onko pihallasi tällaisia kohteita? Jopa tavallisen omenapuun kohdevalaiseminen esimerkiksi sinisellä tai violetilla valolla luo pihallesi persoonallista tunnelmaa, jota naapuritkin kadehtivat. Itse ajattelin kokeilla pihapuumme valaisemista   maasta tulevalla kohdevalolla!

Erilaista tunnelmaa eri huoneisiin

Muista, että eri huoneissa haetaan erilaista tunnelmaa. Makuuhuoneeseen sopii unelias, epäsuora valaistus, kun taas olohuoneessa ja keittiössä voi revitellä aika kirkkaallakin valkoisella valolla. Entä sauna? Yleensä siellä on käytetty pikkuisia saunavalaisimia, mutta esimerkiksi valokuitujen avulla on mahdollista luoda saunaan modernimpaa tunnelmaa.

Huolellinen valaistuksen suunnittelu voi luoda tunnelmaa huoneeseen kuin huoneeseen, mutta samalla harrastelijan kannattaa muistaa, että valaistuksen tehtävä on olla käytännöllistä. Vaikka jokin idea olisi kuinka hauska ja taiteellinen hyvänsä, valaistuksen on täytettävä kodissa ikiaikainen vähimmäistehtävänsä: sen on lyötävä pimeys.

Säästä energiaa

On myös tärkeää muistaa energian säästö valaistuksen suunnittelussa sillä valaistushan vie sähköä. Energiaa säästäviä ratkaisujakin kuitenkin löytyy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s